Stonehenge transformed by new visitor centre

The long-awaited Stonehenge exhibition and visitor centre will open on 18 December.

Stonehenge VC_0043

The new Stonehenge exhibition and visitor centre, a sensitively designed modern building, is located 1.5 miles away from Stonehenge and designed by leading practice Denton Corker Marshall.

For the first time, visitors will have a proper introduction to one of the world’s most important prehistoric monuments – set within the landscape looked after by the National Trust.

It is the first phase of English Heritage’s £27 million project to transform the visitor experience of the iconic site, made possible by a £10m grant from the Heritage Lottery Fund (HLF) and substantial gifts from the Garfield Weston Foundation, The Linbury Trust and the Wolfson Foundation.

Visitors will be able to see original objects used in its construction and those connected with Neolithic and Bronze Age men and women, their lives, their rituals and daily struggles.

The reconstructed face of a 5,500 year-old man buried in a long barrow 1.5 miles from Stonehenge – the most advanced reconstruction of a Neolithic man’s face to date – is a highlight.

Sculptor Oscar Nilsson puts the finishing touched to a head reconstructed from a male neolithic skeleton unearthed near the site.

A special exhibition will display important objects, never seen together before, that tell the story of the changing understanding of Stonehenge over centuries.

These include two rare 14th-century manuscripts which are among the earliest known drawings of the monument, Roman coins and jewellery, and early surveying equipment.

A 360-degree virtual experience will let visitors ‘stand in the stones’ before they enter the gallery.

The virtual 360-degree experience 

This three-minute film, based on state-of-the-art laser scan images of the stone circle, will transport the viewer back in time through the millennia and enable them to experience the summer and winter solstices.

Dr Simon Thurley, Chief Executive, English Heritage, said: “At last, visitors to Stonehenge will be able to get a sense of the people who built this monument, of their lives, their deaths and their ceremonies.

“Visitors will, for the first time, learn the astonishing history of the stones and will see objects, many never seen before, that will bring the stones to life.

“Instead of just a stopover or a quick photo opportunity, we want our visitors to step back in time and into the shoes of those who created and used this extraordinary place, to marvel at original everyday objects they used, to walk the surrounding landscape as they did, and to sit in the dwellings that they would have built.

“It makes the real encounter with the stones themselves so much more exciting.”

View from within the stones looking North East at sunrise.

Culture Secretary Maria Miller said: “Stonehenge is one of the UK’s most iconic sites, undeniably worthy of its UNESCO World Heritage status attracting one million tourists every year from the UK and all over the world.

“So it’s only right that, after decades of indecision, we can now offer them the visitor experience and exhibition centre they deserve.

“A huge amount of work has gone into getting this right and making sure people can see the stones and their story in a whole new light.”

At the stone circle, there will be opportunities to walk and explore the surroundings of the monument including the Avenue, Stonehenge’s ancient processional approach, guided by new interpretation panels specially developed with the National Trust.

SH_Map_010

The Stonehenge Environmental Improvement Scheme.

The Avenue has been reconnected to the stone circle after being severed by the A344 road for centuries. The whole area is now free of traffic, and newly sown grass is establishing on the former route of the road.

Helen Ghosh, Director-General of the National Trust, said: “As the organisation which looks after much of the surrounding land, we have supported English Heritage in bringing the Stonehenge landscape together and developing visitors’ understanding of the World Heritage Site as a whole.

“The removal of the A344 reconnects the monument with the landscape, giving visitors an opportunity to once again appreciate the ancient processional approach up to the stones.

“The new centre, with its fresh interpretation and displays, will help visitors understand the stones and the Neolithic world of ancient Britain from a different perspective.”

For further press information please contact English Heritage Press Office on +44 207 973 3250, communication.team@english-heritage.org.uk

Advertisements

3 thoughts on “Stonehenge transformed by new visitor centre

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s